project ions-earthrise

Project Type: Civic, Non-Profit

Role: Design Architect, Concept

Scope: Master Plan and New Discovery/ Exploration Center

Client: Institute of Noetic Sciences

Collaborator: Matt Bell

Year: 2018

Project Budget: $20,000,000

Location: Marin, California, USA

Status: Completed

Myth has been around for thousands of years. It allows for us as humans to dream, to make sense of our place in the universe and it offers us something larger than ourselves to share with our community.

IONS-Earthrise invited me to develop a concept for their redevelopment of their Northern California land. The institute, founded by astronaut Edgar Mitchell, researches consciousness through their team of scientists and also hosts events and workshops.

On the heels of science director Dean Radin’s new book, Real Magic, I used an esoteric science, that of Tarot as a means to create 22 distinct buildings for the campus.

Rumored to have originated in the south of France in the Marseille region roughly 2,000 years ago, three religious sects being the Christians, Jews and Muslims were in close proximity.

War and tensions were apparent and a small group of individuals came together from each of these three religions to take the best that their beliefs had to offer and put them into a simple card game. This card game, the Tarot was then able to transmit the good aspects of religion, that of the spirit and of archetypal truths.

From here, the card game went through hundreds if not thousand of iterations before a chance encounter of artists Andre Breton and Alejandro Jodorowsky in a Parisian cafe. It was hear that Breton shared with Jodorowsky the Tarot di Marseilles as the most true-to-form deck of Tarot.

Jodorowsky then went on to rebuild the deck card by card, painstakingly repairing each image to it’s original state. It is from here that Alejandro Jodorowsky then created an updated deck for the Tarot di Marseilles with it’s original coloration (prior to the limited printing press of the 19th century).

 

 
permitRendering_neighborsIncluded.jpg

project aperature

Project Type: Residential, New Construction

Role: Design Architect

Scope: 7,000 sq. ft. new construction

Client: Private

Collaborator: Santos & Urrutia Structural Engineers

Year: 2017

Project Budget: $8,000,000

Location: San Franciso, California, USA

Status: Permitting

Porosity in architecture. This 7,000 sq. ft. home has a 4,000 sq. ft. underground level with apertures above that brings rays of sunlight to fill the space.

Originally a 1500 sq. ft. cottage, this home has had three stories added; one below and two above. Between levels, we begin to maximize sunlight and create an interior courtyard on the basement level.

The rear facade uses ETFE panels to make for a translucent skin that clads the rear glazing. Concrete from the interior garden on the basement level begins to move vertically up the building and horizontally across the floor plates.